Te śląskie kotlety mają zaskakujący składnik, ale smakują genialnie. Sprawdź ich sekret i zaskocz bliskich
Kotlety mielone można przygotować z różnymi dodatkami. Śląskie karminadle uwzględniają dodanie niewielkiej ilości solonego śledzia. Dodanie ryby do masy mięsnej sprawia, że kotlety mielone mają niepowtarzalny smak. To śląskie danie ma tradycyjną recepturę i długą historię.
Karminadle na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Karminadle niegdyś były podawane jako danie odświętne. W czasach, gdy na Śląsku w wielu domach hodowano króliki, to ich mięso wykorzystywano do przygotowywania mielonych kotletów. Na Górnym Śląsku tradycyjnie karminadle przygotowywane są z mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego i odrobiny solonych śledzi.
Warto wypróbować przepis na kotlety mielone z dodatkiem ryby, bo ich smak zachwyca. Nie musisz obawiać się, że mięso będzie miało intensywny, rybny posmak – karminadle wychodzą delikatne w smaku, soczyste i bardzo aromatyczne, a solony śledź nie jest wyczuwalny pośród innych składników. Wskazówka: kupując śledzie solone, sprawdź, czy są to ryby surowe w solance. Śledzie do karminadli nie mogą być marynowane w oleju lub occie.
Jak zrobić śląskie karminadle?
Śląskie karminadle przygotowuję z mielonej łopatki wieprzowej o umiarkowanej ilości tłuszczu. Mięso mielę w maszynce z sitkiem o średnich oczkach razem z filetami śledziowymi, ale możesz kupić gotowe mięso mielone i wymieszać je z bardzo drobno posiekaną lub rozdrobnioną blenderem rybą. Śledzie moczę w mleku przez 2 godziny, trzykrotnie zmieniając płyn na świeży, co pozwala usunąć z ryby nadmiar soli.
Przygotowanie masy na śląskie karminadle nie różni się od przygotowania innych kotletów mielonych. Uformowane kotlety panieruję w bułce tartej oraz smażę na oleju roślinnym. Tradycyjnie do smażenia karminadli używa się smalcu wieprzowego.
Przepis: Karminadle
Oryginalne kotlety mielone rodem z kuchni śląskiej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śląska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 498 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 małe filety śledziowe solone
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 500 ml oleju roślinnego do smażenia
- bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówFilety śledziowe zalej mlekiem i mocz 2 godziny, trzykrotnie zmieniając płyn na świeży. Wymoczone śledzie drobno posiekaj, zmiel w maszynce do mięsa lub rozdrobnij blenderem. Czerstwą bułkę namocz w mleku (opcjonalnie wodzie lub wodzie z mlekiem) i odciśnij z nadmiaru płynu. Cebulę i czosnek obierz oraz bardzo drobno posiekaj. Możesz podsmażyć cebulę z czosnkiem na 2 łyżkach oleju.
- Robienie masy mięsnejW dużej misce umieść mięso mielone, rozdrobnione filety śledziowe, odciśniętą kajzerkę, cebulę i czosnek. Wbij jajko, dodaj majeranek i wyrób jednolitą masę. Spróbuj masę mięsną i dopraw ją do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie i panierowanieZ masy mięsnej uformuj niezbyt duże, okrągłe lub podłużne kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Wskazówka: formowanie karminadli ułatwia zwilżenie dłoni wodą lub natłuszczenie niewielką ilością oleju.
- SmażenieRozgrzej olej i smaż karminadle partiami, z obu stron, na złoty kolor.
Gorące karminadle podaję z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kaszą. Jako dodatek do mięsa serwuję zasmażaną kapustę, surówkę z białej kapusty, a także klasyczną mizerię.